leaf

Menopauza sau fiziologia îmbătrânirii

Postmenopauză (51 - 69 ani)

Aceasta este cea mai lungă perioadă din întreagul climacteriu și începe la aproximativ un an după menopauză. Ce se întâmplă cu corpul nostru în această perioadă? Deoarece nivelul hormonilor care au fost anterior prezenți în organism nu mai există, organele a căror activitate depinde de efectele ciclice ale estrogenilor și progesteronilor, încep să se estompeze.

În acest caz, nu numai sistemul reproductiv suferă, ci și alte organe și siteme din organism. Acestea includ creierul, sistemul cardiovascular, sistemul musculo-scheletic, precum și pielea și părul. Toate acestea, într-o măsură sau alta, reacționează la deficiența hormonală rezultată.

Severitatea simptomelor depinde de mulți factori, inclusiv starea psiho-emoțională, ereditatea, stilul de viață etc. Prin urmare, tabloul clinic în timpul menopauzei este diferit de la o persoana la alta.

În această perioadă, de fapt, o femeie primește un cadou din natură (considerați-o în acest fel - filosofic), nu mai trebuie să vă gândiți la menstruație și să calculați zilele de ciclul, nu trebuie să vă faceți griji dacă există un tampon în geantă, să aveți grijă de contracepție și să așteptați ciclul menstrual. În același timp, natura rațională a prevăzut ca hormonii feminini - estrogeni - din corpul nostru să fie produși în cantitatea necesară chiar și în această perioadă, absolut fără participarea ovarelor. Aceste funcții sunt acum preluate de glandele suprarenale și de țesutul adipos. Mai mult, estrogenii înșiși au și o proprietate unică: deficiența unui tip de estrogen, poate fi înlocuit cu ușurință, prin auto-transformare.

Astfel, activitatea sistemelor dependente de estrogen este încă susținută, deși nu în aceeași măsură ca înainte. Desigur, nivelurile hormonale insuficiente pot duce la diverse modificări atrofice, dar dacă sunt respectate prescripțiile medicului ginecolog și ale terapiei de susținere, acest proces poate fi controlat.

Semne tardive ale climacteriului

  • Tulburări metabolice
  • Boli cardiovasculare
  • Osteoporoza

Ce ar trebui să faci în Postmenopauză?

  • Revizuiți alimentația. Asigurați-vă că mâncați mai multe fructe și legume proaspete. Este de dorit să reduceți cantitatea de proteine ​​animale sau să le înlocuiți cu pește slab. Includerea produselor lactate fermentate și ierburilor în dietă va ajuta la prevenirea dezvoltării osteoporozei.
  • Efectuați regulat procedurile de igienă. Este recomandabil să folosiți detergenți cu un pH de 5,5 - este cel mai aproape de nivelul de pH în vagin.
  • Vizitați regulat medicul curant și nu uitați de terapia de întreținere cu preparate non-hormonale din plante - Klimadynon®, pe lângă eliminarea simptomelor menopauzei, are și un efect pozitiv asupra stării pielii și a țesutului osos.
  • Permiteți-vă să fiți activă sexual, continuând să vă simțiți dorită.
    Exercițiile in aer liber sunt extrem de benefice - tineți cont de acest lucru!