Noutăți

Menopauza: cele mai frecvente 10 întrebări

Toate femeile, atunci când se apropie de o anumită vârstă, încep să se gândească la menopauză și la modul în care vor fi afectate de această nouă etapă a vieții lor. Mai ales că în jur pot auzi atâtea mituri și povești, încât este ușor să se piardă în marea de informație la care au acces și care nu este întotdeauna veridică. Dragele noastre femei, pentru a ne asigura că aveți la dispoziție toată informația necesară să vă pregătiți de această perioadă, ceva mai complicată, dar frumoasă, a vieții vă oferim răspunsuri la 10 cele mai frecvente întrebări despre menopauză.

Ce este menopauza?

Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii și, în rezultat, absența menstrelor.

Când apare menopauza?

Menopauza sau ultima menstruație poate surveni oricând între vârsta de 45 și 55 de ani. În medie, vârsta pentru debutul menopauzei este 51 de ani, însă ea poate avea loc și mai devreme. Sunt femei care încep să aibă simptomele menopauzei cu aproximativ 4 - 5 ani înainte de ultima lor menstruație, așa că este posibil ca și la 46 de ani ori chiar mai devreme să aibă loc premenopauza.

Care sunt simptomele?

 • Bufeurile - stările subite și de scurtă durată, ce seamănă cu un val de căldură, care apar de regulă în zona feței, gâtului și pieptului. Aceste valuri de căldură fac ca pielea să se înroșească și să transpire.
 • Transpirație excesivă pe parcursul nopții – așa zisele bufeuri nocturne.
 • Tulburări de somn – cauzate inclusiv de bufeurile nocturne, care duc la o stare generală de irascibilitate și oboseală.
 • Scăderea libidoului - dorință sexuală redusă.
 • Uscăciune vaginală, care duce la dureri, mâncărimi și disconfort în timpul actului sexual.
 • Probleme de memorie și concentrare.
 • Dureri de cap.
 • Stări de anxietate și schimbări bruște de dispoziție.
 • Dureri și disconfort la nivelul articulațiilor.

Cât durează simptomele menopauzei?

La unele femei, tulburările legate de menopauză durează doar câteva luni, la altele – câțiva ani (dar pot fi prezente chiar și mai bine de 10 ani). Totuși, intensitatea manifestărilor tinde să se diminueze odată cu trecerea timpului. Să nu uităm însă, că 10-20% din femei nu au niciun simptom: ciclul lor se oprește pur și simplu.

Ce faci pentru a ameliora bufeurile?

Pentru a reduce bufeurile poți face câteva schimbări în stilul tău de viață

 • Menține temperatura din dormitor cât mai scăzută, fă răcoare în timpul zilei și încearcă să bei mici cantități de apă rece înainte de culcare.
 • Pentru pat, folosește lenjerie care să fie din materiale care nu te fac să transpiri mai mult decât în mod normal.
 • Poți să ții în geantă un evantai sau un ventilator mic portabil, atunci când ai stări de căldură accentuată.
 • Îmbracă-te în straturi, pentru a-ți fi mai ușor să dai jos hainele la începutul unui bufeu.
 • Evită consumul de alcool, alimentele picante și cofeina, pentru că acestea pot agrava simptomele menopauzei.
 • Dacă fumezi, încearcă să renunți la acest viciu, pentru că și fumatul poate să contribuie la anumite simptome ale menopauzei.
 • Menține-ți greutatea corporală optimă, pentru că femeile care sunt supraponderale sau obeze se confruntă mai des cu bufeuri, iar aceste stări sunt mai severe.
 • Poți să încerci anumite practici care te ajută să- ți menții mintea sănătoasă, citește mai mult, practică yoga și alte tehnici de relaxare, precum meditația, tai-chi etc.

Poți evita creșterea în greutate?

Lipsa secreției hormonilor asociată menopauzei favorizează scăderea masei musculare și creșterea țesu tului gras. Statisticile ne arată că, pe durata menopauzei, femeile pot acumula 5-10 kg. Ca să previi îngrășarea, ai grijă ce mănânci: redu dulciurile, grăsimile și carbohidrații și alcătuiește-ți meniul din fructe și legume, carne slabă, pește. Foarte important este să faci regulat sport, mai ales exerciții care cresc masa musculară.

Trebuie să te protejezi de o sarcină nedorită?

Deși ciclul e neregulat, chiar dacă între menstruații există pauze de câteva luni, ovulația încă se produce. Cu alte cuvinte, până ce menopauza nu s-a instalat total (adică n-au trecut 12 luni fără să ai menstruații), sarcina rămâne posibilă. Între 45 și 49 de ani, posibilitatea de a rămâne însărcinată e de 2-3%, iar după ce împlinești 50 de ani, se reduce la 1%.

Riscuri de complicații în menopauză

Pe lângă simptomele descrise anterior, care pot fi extrem de neplăcute, dar nu prezintă riscuri pentru sănătate, există un șir de complicații mai serioase ale menopauzei.

Osteoporoza

Scăderea nivelului de estrogen este un factor determinant pentru pierderea mineralelor din oase. Astfel, odată cu instalarea menopauzei, oasele devin mai fragile și se pot fractura mai ușor, în special oasele de la încheieturile mâinilor, de la șold și de la nivelul coloanei vertebrale. Osteoporoza se manifestă de multe ori și prin deformarea coloanei și tasarea vertebrelor, determinând aspectul încovoiat.

Bolile cardiace

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces din lume și ocupă unul dintre primele locuri și în cazul femeilor aflate în menopauză. Aceste boli apar ca urmare a creșterii nivelului de colesterol din sânge, care anterior era controlat cu ajutorul estrogenului.

Incontinența urinară

Estrogenul menține sănătatea țesuturilor de la nivelul vaginului și a vezicii urinare. Odată cu apariția menopauzei, aceste țesuturi încep să se subțieze și să se atrofieze, fapt care se manifestă prin micșorarea tonusului vezicii urinare, slăbirea sfincterelor căilor urinare și ca rezultat pierderea necontrolată a urinei în cantități mici.

Tratamentul hormonal te poate ajuta?

Este vorba de tratamentul de înlocuire cu hormoni (estrogenul și progesteronul) pe care nu-i mai secretă ovarele. Altădată recomandat pe larg de către medici, acest tratament este acum indicat doar femeilor ­care au simptome puternice, care le afectează viața de zi cu zi. Chiar și atunci, tratamentul trebuie urmat doar după evaluarea minuțioasă a riscurilor pentru fiecare femeie în parte și acest tratament trebuie sa fie recomandat și supravegheat de medic.

Ce alte tratamente există?

Multe femei refuză să recurgă la tratament de substituție hormonală, din cauza riscurilor pe care le comportă acesta și aleg un tratament naturist. Există un șir de plante care pot ameliora simptomele menopauzei: brânca ursului, levănțica, rădăcina de lemn dulce, salvia, păducelul, menta, care pot fi luate sub formă de tincturi și ceaiuri, dar și medicamente pe bază de plante medicinale, cum este de exemplu Klimadynon®, care conține un extract uscat de rizom de cimicifuga. Klimadynon® are un efect asemănător estrogenului și reprezintă un remediu eficient pentru îmbunătățirea somnului, calmarea crizelor de iritabilitate și anxietate, reducerea intensității și numărului de bufeuri și îmbunătățirea stării generale în perioada menopauzei.

Adevărat, prin simplul fapt că nu știm exact ce ne așteaptă în această perioadă, când ne gândim la menopauză putem simți frică și îngrijorare. Însă, dacă ne informăm din surse de încredere și urmărim exemplele acelor femei care au trecut cu brio peste toate aceste simptome neplăcute, înțelegem că soluții care să ne ajute există.

Fiți sănătoase și bucurați-vă la orice etapă a vieții, dragile noastre femei!