leaf

Pentru pacienți

Menopauza sau fiziologia îmbătrânirii

Menopauza este o perioadă fiziologică din viața oricărei femei. O perioadă minunată în care în sfârșit poți să scapi de griji și să începi să trăiești numai în funcție de propriile ritmuri. Mai mult, totul în viață este deja așezat, copiii au crescut, profesional te-ai realizat, interesele s-au format - este timpul să trăiești pentru tine. Desigur, modificările hormonale din această perioadă provoacă unele disconforturi, însă medicina modernă a învățat de mult timp să le facă față.

Important este să-ți dai seama la timp ce se întâmplă în perioada menopauzală și ce acțiuni trebuie întreprinse la fiecare etapă a acesteia, pentru a le depăși cu ușurință, continuând să te bucuri de fiecare zi.

În primul rând, multe femei pierd, pur și simplu, debutul menopauzei. Acest lucru se datorează faptului că menopauza nu începe brusc. Organismul se pregătește din timp și treptat. Prin urmare, bufeurile, schimbările de dispoziție, insomniile, pe parcursul tuturor evenimentelor din viață, sunt percepute ca fenomene obișnuite asociate cu orice, dar nu cu menopauza. Este interesant că durerile de cap (mai ales dimineața) și oboseala sunt de asemenea frecvente în timpul menopauzei. Dar rareori sunt considerate simptome. Între timp, diagnosticarea la timp a unor astfel de simptome, ne permite să prezicem, suficient de exact, vârsta estimată a debutului menopauzei și să preluăm controlul acestui proces în propriile noastre mâini.

Menopauza, a cărei vârstă variază între 45-55 de ani, este o etapă programată în corpul nostru chiar de către natură. Și este foarte înțelept că astfel de schimbări semnificative nu se petrec instantaneu.

Conform etimologiei, cuvântul „climacteriu” provine din grecescul κλῖμαξ (climax) - scara, adică aceasta este o dispariție treptată și progresivă a funcțiilor menstruale și de reproducere, care apare din cauza modificărilor hormonale în organism, sau mai degrabă, a unei scăderi a producției de hormoni sexuali feminini.

Menopauza se împarte în trei perioade distincte:

  • Premenopauza.
  • Menopauza propriu-zisă.
  • Postmenopauza.
premenopauza

Premenopauza (45-51 ani)

menopauza

Menopauza (50 – 52 ani)

postmenopauza

Postmenopauza (51 – 69 ani)

Viața după Perimenopauză (de la 70 de ani)

Este complet greșit să credeți că după menopauză, femeile nu au altceva decât bătrânețea. Vă puteți bucura de viață indiferent de vârstă. În plus, o femeie rămâne femeie și după 70 de ani. Dacă sunteți o femeie activă, pozitivă, fericită, atunci după menopauză viața dumneavoastră nu se va schimba prea mult. Dimpotrivă, se pot deschide noi oportunități care erau închise anterior. Astăzi, sunt din ce în ce mai multe cazuri când, chiar și după 70 de ani, femeile duc un stil de viață activ, arată grozav și nu își refuză plăcerea. La urma urmei, menopauza este doar o schimbare hormonală, ale cărei manifestări pot fi controlate complet cu mijloacele disponibile. Potrivit multor femei, viața devine mult mai calmă după menopauză. Nu mai există explozii hormonale, bufeuri, nervozitate nejustificată. Dar tot ceea ce iubești este încă cu tine. Și acesta este cel mai important lucru!

Dar menopauză poate fi „vindecată”?

După cum am menționat mai sus, menopauza la o femeie, ale cărei simptome sunt atât de cunoscute, este un proces natural, ceea ce înseamnă că este incorect să o consideri o boală. Doar simptomele pot fi corectate, desigur, în strictă conformitate cu prescripția medicului curant. De regulă, în primele etape ale menopauzei, terapia non-hormonală cu preparate din plante este suficientă.

Și pentru terapia de întreținere pe toată perioada climacterică, este de obicei recomandat Klimadynon®. Studiile au arătat că, atunci când este utilizat, frecvența bufeurilor este redusă cu 80%. În plus, datorită tehnologiei phytoneering, Klimadynon® are un efect pozitiv asupra stării pielii, sistemului urinar și a țesutului osos, care este deosebit de important în stadiul manifestărilor climactice tardive.